Fåglarnas Malmö

Fåglarnas Malmö

Fåglarnas Malmö

Den 4 april 2011 ges boken Fåglarnas Malmö ut. Den är på 176 sidor, inbunden och i formatet 220x260 mm. Förläggare är Hirschfeld Media och den kan beställas för 290 kronor genom ett mail med namn och adress till order@hirschfeldmedia.com. Den finns också i de flesta bokhandlar.

Gräshoppsångaren

FågelmötenPosted by Erik Tue, April 26, 2011 16:27:50

Fint väder brukar ju innebära att fåglarna flyger ”värdshus förbi” som någon, Sven Gillsäter tror jag i en fågelbok om mellersta Halland, myntade. Så även om det är skönt väder ute är det inte alltid så mycket fåglar som syns. I morse var en sådan fin morgon, svaga vindar, sol och 10 graders temperaturökning på någon timma. Jag posterade mig en stund på Ön för att se om det fanns några sjöfåglar som sträckte, men det var lugnt förutom en flock på 25 sjöorrar. I nästan varje buske satt det en nyanländ lövsångare och sjöng, men inte så många andra flyttfåglar.

De senaste åren har jag sett, eller egentligen först hört, gräshoppsångare på Lernacken på våren. Den 14 maj både 2008 och 2010 för att vara exakt. Så jag drog dit en sväng idag också. Gräshoppsångaren är en fågel som inte gillar att synas, och sången är rätt anspråkslös också. Den låter som växeln på en tävlingscykel och inte alls som en fågelsång. Det går ju en cykelbana längs sydsidan av Lernacken så först trodde jag det var en cyklist som kom, men rätt snart stod det klart att det faktiskt var en gräshoppsångare som satt och sjöng. Den tidigaste i Malmö dessutom, tidigare rekord var 29 april. Några bilder inne i busken blev det.

När jag stod där lyfte en flock om 21 småspovar från strandängarna vid Bunkeflo och tog höjd för att flyga nordostut, mot Lappland eller Sibirien kanske. På vintern står de i havsbandet på steniga stränder på Kanarieöarna eller Västafrika, nu fick de njuta lite av den skånska myllan och dess kryp innan de anländer till isbelagda sjöar i skogslandet. Snacka om globetrotters.

  • Comments(0)//blog.faglarnasmalmo.se/#post140